Trecerea de la școală la viața profesională este unul dintre cele mai provocatoare momente din viață. Piața actuală a muncii competitivă și imprevizibilă necesită ca tinerii să fie calificați, dar și capabili să se adapteze la problemele societale contemporane și viitoare. Astăzi, aproape 40% dintre angajații din Uniunea Europeană au un loc de muncă atipic (nu lucrează cu normă întreagă, contract pe durată nedeterminată) sau lucrează pe cont propriu.
Consorțiul a efectuat o scurtă investigație între furnizorii și angajatorii VET din țările lor, pentru a adapta activitățile proiectului direct nevoilor ucenicilor/studenților VET și viitorilor lor angajatori.
Au observat:
- Furnizorii VET trebuie să răspundă mai mult la așteptările pieței muncii, inclusiv la cererea tot mai mare de competențe transversale soft/mai largi.
- Lipsa generală de materiale dedicate dezvoltării competențelor transversale, care favorizează și o nouă viziune a muncii cu o utilizare mai redusă a resurselor într-un mod durabil.
- Profesorii VET nu au timp sau competențe pentru a preda studenților abordarea schimbărilor climatice, durabilității sau economiei circulare.
Învățământul profesional și tehnic trebuie să ofere indivizilor abilitățile și competențele necesare pentru ocupațiile lor, în conformitate cu obiectivele economiei și cerințele lumii afacerilor. O caracteristică distinsă a proiectului este concentrarea pe oferirea STUDENTILOR VET de cunoștințe suficiente despre durabilitate, economia circulară și alte cunoștințe esențiale legate de antreprenoriat pentru a le crește capacitatea de a găsi soluții la problemele actuale legate în mod specific de profesia lor.
Prin urmare, obiectivele proiectului sunt:
- Crearea unui cadru clar și cuprinzător al competențelor care îmbină competențele transversale, antreprenoriale și ecologice necesare pieței muncii actuale, necesare EDUCATORILOR VET pentru a stimula pregătirea studenților.
- Proiectează și testează un program de dezvoltare profesională EDUCATORI VET pentru a-și îmbunătăți pregătirea și a-și încuraja capacitatea de a sprijini studenții VET în dezvoltarea competențelor selectate.
- Crearea bibliotecii VET CE-E compusă din OER și materiale gata de utilizare pe care educatorii VET le pot folosi pentru a promova abilitățile de angajare la studenții VET.
Proiectul oferă o inițiativă de bază pentru a promova sistemul VET, pentru a inova și pentru a se îndrepta către o forță de muncă mai durabilă și mai rezistentă la schimbările climatice. Participarea a 3 școli VET provenind din zone mai puțin dezvoltate ale UE (RO, PL, TR), 1 IIS din Portugalia, 1 ONG italian specializat în dezvoltarea competențelor și angajabilitatea și o asociație de afaceri este considerată un bun început pentru a oferi un soluție practică pentru abordarea problemelor comune.
Tinerii încă în curs de educație sau formare nu au dobândit încă cunoștințele, experiențele sau abilitățile necesare pentru a decide dacă munca pe cont propriu este potrivită pentru viitoarea lor carieră. Pe lângă cursurile obișnuite de antreprenoriat axate pe economie, planificare de afaceri, management financiar etc., este esențial pentru acești tineri să dezvolte abilități transversale, promovând creativitatea, inovația, capacitatea de a lucra în echipă sau abilitățile de comunicare. În special studenții cu medii slabe fragile, ca în limba turcă sau chiar aceleași audiențe la organizația coordonatorului.. Prin participarea la acest proiect, partenerii le vor oferi o nouă oportunitate de a se dezvolta personal și de a avea succes.