İletişim
TANIM
İletişim becerileri, bilgi alışverişi ve ortak anlayış yoluyla anlamın paylaşılması olarak tanımlanabilir ve diğer tüm becerilerin anahtarıdır. İki veya daha fazla birey arasında iki yönlü sözlü, sözsüz veya yazılı bir değişim olan iletişim, sosyal ilişkilere sıkı sıkıya bağlı kişilerarası bir beceridir. Güçlü iletişim becerileri, çeşitli modaliteleri kullanmayı ve mesaj için en iyi yöntemi seçmeyi içerir.
AMAÇLARI
- Okulda ve işyerinde, birincil hedef, atanan görevleri yerine getirmek için iyi bir iletişim kurmaktır. Günümüzde, stres bireysel çalışmadan grup çalışmasına ve dil ediniminde, örneğin, standart sınavlar, her şeyden önce, dilbilgisi veya yazım doğruluğundan ziyade fikirlerin iletilmesini ve kendinizi anlama yeteneğini değerlendirir.
- Etkili iletişim, yeni fikirlerin geliştirilmesi ve bilgi alışverişi süreçleri için başlangıç noktasıdır; Sürdürülebilirlik alanında, kavramların, yöntemlerin ve yenilikçi girişimlerin yaygınlaştırılması, esas olarak iletişimi içeren işbirlikçi çalışma yoluyla sağlanır.
- İletişim faaliyetleri, eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek için hayati öneme sahiptir
- İletişim, çok sayıda ortamda, örgün ve yaygın eğitim veya dijital cihazlar aracılığıyla sağlanır; Kişi ne kadar çok insanla tanışır ve etkileşime girerse, o kadar çok kutunun dışında bir düşünce geliştirir.
İÇERİK ANAHATLARI
- Yazılı iletişim: Yazılı metin yoluyla bilgiyi etkili ve net bir şekilde aktarabilme becerisidir
. Amaçlanan mesajı iletmek için uygun dil, ton ve stil kullanmayı içerirken, aynı zamanda iletişimin izleyicisini ve amacını da dikkate alır. - Sözlü iletişim: Bu yetkinlik, güven ve güvenilirlik oluşturmaya yardımcı olur. Bir e-posta veya kısa mesajdan daha etkilidir. Önemli ve hassas konuşmalar için, amacınızı iletmek, yanlış anlamaları önlemek ve karışıklığı en aza indirmek için sözlü iletişime güvenebilirsiniz. (…) Şeffaflık, anlayış ve güven üzerine kuruludur. Morali artırabilir, gelişmiş performansı teşvik edebilir ve ekip çalışmasını teşvik edebilir.
- Sözsüz ve görsel iletişim: Bir kitleyi bilgilendirmek, ikna etmek veya eğlendirmek için kullanılabilir. İyi görsel iletişim, etkili ve ikna edici bir tasarım oluşturmak için görüntülerden, tipografiden ve düzenden yararlanır. Bilgi iletmek, ilişkiler oluşturmak veya güçlendirmek veya insanları harekete geçmeye motive etmek için kullanılabilir. Yazılı veya sözlü iletişimi anlayamayabilecek kişilere ulaşmanın etkili bir yoludur.
- Aktif dinleme: Bir bireyin başka bir bireyden veya gruptan bilgi aldığı süreçtir. Konuşmaya dikkat etmeyi, araya girmemeyi ve konuşmacının ne tartıştığını anlamak için zaman ayırmayı içerir. Aktif dinleyiciler ne pahasına olursa olsun sözünü kesmekten kaçınır, duyduklarını özetler ve tekrar eder ve onlara ekstra bir anlayış seviyesi kazandırmak için beden dilini gözlemler. ‘Etkin’ öğe, aksi takdirde paylaşılamayacak ayrıntıları çizmek için adımlar atmayı içerir.
- Bağlamsal iletişim: Her iki tarafın da değişimin ilişkisel, çevresel ve kültürel bağlamının farkında olduğu iki taraf arasındaki çift yönlü bilgi aktarımı olarak tanımlanır. Basitçe söylemek gerekirse, ilgili tüm varlıkların konuşmanın ne hakkında olduğunu bildiği anlamına gelir.
- İLETİŞİM YETKİNLİKLERİ
EGZERSIZLER VE ROL YAPMA
Çörek Tekniği – fikirlerin paylaşılmasına dayalı mikro ders
Müzikal bir tane ver, bir tane al
Karşılıklı öğretme-öğrenme yöntemi
Çevre sorunlarına yönelik projelerin gerçekleştirilmesi
VİDEO
OYUNLAR
Teknolojiyi kullanarak iletişim becerilerini geliştirmek
MAKALELER
Sürdürülebilirlik: «Döngüsel Ekonomi İletişimi: Bir Çerçeve ve Örnek Olay İncelemesi«.
Sürdürülebilirlik: «Döngüsel Ekonomi İş Modellerinde Etkili İletişimin Önemi«.
KİTAPLAR
Mulligan, C., Bakshi, B. R.: «Circular Economy: Towards a Sustainable Future».
Kantz C., Schneider F.: «Communicating Sustainability for the Green Economy».
Lacy P., Rutqvist, J.: «The Circular Economy Handbook: Realizing the Circular Advantage».
Jönsson, C., Broman G.: «Circular Business: Collaborate and Circulate».
Alliance G.»Communicating Circular Economy: A Practical Guide».
WEB SİTELERİ Ellen
MacArthur Vakfı. Ellen MacArthur Vakfı, Döngüsel Ekonomiyi teşvik eder ve Döngüsel Ekonomi bağlamında iletişimle ilgili kaynaklar ve yayınlar sunar.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD). WBCSD, sürdürülebilirliği ve döngüsel ekonomiyi teşvik etmek için işletmelerle birlikte çalışan küresel bir organizasyondur. Web siteleri raporlar ve ilgili iletişim araçları sunmaktadır.
Haberleri Dağıtın. Döngüsel ekonomiye odaklanan bir haber ve analiz sitesi. Döngüsel ekonomi alanında iletişim konusunda makaleler ve kaynaklar sağlar.