Öz farkındalık ve öz-yeterlik
GİRİŞ
Öz yeterlik
Öz yeterlilik, bir kişinin bir görevi tamamlama veya bir hedefe ulaşma yeteneğine olan inancıdır. Kendine güveni ve kişinin davranışını kontrol etme, çevreyi etkileme ve bir hedefe ulaşma konusunda motive olma becerisini içerir. İnsanlar okul, iş, ilişkiler ve diğer önemli alanlar gibi çeşitli durumlarda ve alanlarda öz yeterliliğe sahip olabilirler.
Bir zorlukla karşılaştığınızda, ayağa kalkıp hedefinize ulaşabileceğinizi hissediyor musunuz yoksa başarısızlığa mı teslim oluyorsunuz? Klasik çocuk kitabındaki lokomotif gibi misiniz («Sanırım yapabilirim, sanırım yapabilirim!») ya da belki de ayağa kalkma ve hayatın önünüze çıkardığı zorlukların üstesinden gelme yeteneğinizden şüphe duyuyorsunuz? Engellere rağmen devam etme eğilimindeyseniz, muhtemelen yüksek derecede öz yeterliliğiniz vardır.
Öz yeterlilik önemlidir çünkü kendiniz hakkında nasıl hissettiğiniz ve yaşam hedeflerinize ulaşmada başarılı olup olmadığınız konusunda rol oynar. Öz-yeterlik kavramı, Albert Bandura’ nın gözlemsel öğrenme, sosyal deneyim ve karşılıklı belirleyiciliğin kişilik gelişimindeki rolünü vurgulayan sosyal bilişsel teorisinin merkezinde yer alır.
Bandura’ ya göre öz-yeterlilik, kişinin tutumlarından, yeteneklerinden ve bilişsel becerilerinden oluşan benlik sisteminin bir parçasıdır. Bu sistem, çeşitli durumları nasıl algıladığımız ve bunlara nasıl tepki verdiğimiz konusunda önemli bir rol oynar. Öz-yeterlilik, bu benlik sisteminin önemli bir parçasıdır.
Öz yeterliliğin temelleri
Albert Bandura’ya göre, öz-yeterlik «kişinin potansiyel durumlarla başa çıkmak için gerekli eylemleri organize etme ve gerçekleştirme yeteneğine olan inancıdır.» Öz yeterlilik, bir kişinin belirli bir durumda başarılı olma yeteneğine olan inancıdır. Bu tür inançlar, insanların nasıl düşündüğünü, davrandığını ve hissettiğini belirlemede rol oynar.
Bandura’nın 1977’de çığır açan makalesini yayınlamasından bu yana, «Öz-yeterlilik: Davranış Değişikliğinin Birleştirici Bir Teorisine Doğru», bu konu psikolojide en çok araştırılan konulardan biri haline geldi. Öz-yeterlik psikologlar ve eğitimciler arasında neden bu kadar önemli bir konu haline geldi?
Bandura ve diğer araştırmacıların gösterdiği gibi, öz-yeterlik zihinsel durumlardan davranışa ve motivasyona kadar her şeyi etkileyebilir. Öz yeterlilik, hangi hedeflerin peşinden gittiğimizi, onlara nasıl ulaştığımızı ve kendi performansımıza nasıl yansıdığımızı tanımlar.
Kendi başarma yeteneğimize olan inancımız, nasıl düşündüğümüzde, nasıl davrandığımızda ve dünyadaki yerimiz hakkında nasıl hissettiğimizde rol oynar.
Öz yeterliliğin rolü
Hemen hemen tüm insanlar ulaşmak istedikleri hedefleri, değiştirmek istedikleri şeyleri ve başarmak istedikleri şeyleri belirleyebilirler. Ancak çoğu insan bu planları hayata geçirmenin o kadar kolay olmadığının da farkındadır. Bandura ve ark. bir bireyin öz yeterliliğinin hedeflere, görevlere ve zorluklara nasıl yaklaştığı konusunda önemli bir rol oynadığını bulmuşlardır.
Yüksek öz yeterliliğe sahip olmak iyidir. Öz yeterlik duygusu güçlü olan kişiler:
- Katıldıkları etkinliklere daha derin bir ilgi geliştirir.
- İlgi alanlarınıza ve faaliyetlerinize daha güçlü bir bağlılık duygusu yaratır.
- Aksiliklerden ve hayal kırıklıklarından hızla kurtulur
- Zor sorunları ustalaşılması gereken görevler olarak ele alır
Öte yandan, düşük öz yeterliliğin birçok zararlı etkisi olabilir. Öz yeterliliği zayıf olan kişiler:
- Zor görevlerden kaçınır
- Zor görevlerin ve durumların yeteneklerinin ötesinde olduğuna inanırlar
- Kişisel başarısızlıklara ve olumsuz sonuçlara odaklanır
- Kişisel yeteneklerine olan inançlarını hızla kaybeder
- Öz yeterlik, benlik saygısı ve özgüven eksikliği yaşar
Öz yeterlik bazen benlik saygısı ile karıştırılır, ancak aralarında önemli farklılıklar vardır. Öz-yeterlik ve benlik saygısı arasındaki fark nedir? Öz yeterlilik, çeşitli durumlarda başarılı olma yeteneğiniz hakkında nasıl hissettiğinizi ifade ederken, benlik saygısı, kendi değerinize ve değerinize olan saygınızı ifade eder.
Öz-yeterlik ile özgüven aynı şey midir? Bu iki terim birbiriyle ilişkili olsa da bazı önemli farklılıklar vardır. Özgüven daha geneldir ve bir kişinin tüm bağlamlarda kendisine olan genel inancını ifade eder. Öte yandan, öz-yeterlik daha spesifik ve bağlama bağlıdır. Bir kişi bir alanda (örneğin akademisyenler) yüksek öz-yeterliliğe ve diğer alanlarda (örneğin spor) düşük öz-yeterliliğe sahip olabilir.
Araştırmalar, öz-yeterliliğin benlik saygısının bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, yüksek öz yeterliliğe sahip insanlar aynı zamanda yüksek benlik saygısına sahip olma eğilimindedir ve bunun tersi de geçerlidir.
Öz yeterlik nasıl gelişir?
Erken çocukluk döneminde çeşitli deneyimler, görevler ve durumlarla başa çıkarak öz-yeterlik duygumuzu geliştirmeye başlarız. Bununla birlikte, öz-yeterlilikteki büyüme gençlikte bitmez, ancak insanlar yeni beceriler, deneyimler ve anlayış kazandıkça yaşam boyunca gelişir.
Dört tür öz-yeterlik nedir?
Bandura, öz-yeterliliğin dört ana kaynağını tanımladı. Öz yeterliliğe ulaşmanın dört yolu, ustalık deneyimleri, sosyal modelleme, sosyal ikna ve psikolojik tepkilerdir.
BİLİNÇ
Öz farkındalık, kişiliğiniz, eylemleriniz, değerleriniz, inançlarınız, duygularınız ve düşünceleriniz dahil olmak üzere sizi bir birey olarak siz yapan şeyleri algılama ve anlama yeteneğidir. Esasen, benliğin ilgi odağı haline geldiği zihinsel bir durumdur.
Öz farkındalık, kim olduğunuz için çok önemli olsa da her günün her anına odaklandığınız bir şey değildir. Bunun yerine, öz farkındalık, kim olduğunuzun dokusuna dokunur ve duruma ve kişiliğinize bağlı olarak farklı zamanlarda ortaya çıkar.
Bu, benlik kavramının ortaya çıkan ilk unsurlarından biridir. İnsanlar kendilerinin tamamen farkında olarak doğmazlar. Bununla birlikte, kanıtlar bebeklerin ilkel bir öz farkındalık duygusuna sahip olduğunu göstermektedir.
Bebekler, yüzlerine bir şey sürtündüğünde bebeğin meme ucu aradığı düşkünlük refleksi gibi davranışların kanıtladığı gibi, diğerlerinden ayrı varlıklar olduklarının farkındadır. Bilim adamları ayrıca yeni doğanların bile kendi dokunuşlarını ve başkalarının dokunuşlarını ayırt edebildiklerini bulmuşlardır.
Zihinsel güç oluşturmaya yönelik ipuçları için oynat’ a basın
LCSW’ nin baş editörü ve terapisti Amy Morin’ in ev sahipliği yaptığı Verywell Mind Podcast, her gün zihinsel gücün nasıl oluşturulacağını anlatıyor. Hemen dinlemek için aşağıya tıklayın.
Öz farkındalığın gelişimi
Araştırmalar, yaşamın ilk yılında daha karmaşık bir öz farkındalık duygusunun ortaya çıktığını ve yaklaşık 18 aylıkken çok daha gelişmiş hale geldiğini göstermiştir. Araştırmacılar Lewis ve Brooks-Gunn, öz farkındalığın nasıl geliştiğini inceleyen bir araştırma yaptılar.
Araştırmacılar bebeğin burnuna kırmızı bir nokta yerleştirdiler ve sonra onu bir aynaya tuttular. Aynada kendilerini tanıyan çocuklar, yansımalarından ziyade burunlarına uzandılar, bu da en azından bir miktar öz farkındalığa sahip olduklarını gösterdi.
Lewis ve Brooks-Gunn, bir yaşın altındaki neredeyse hiçbir çocuğun aynadaki yansıması yerine kendi burnuna uzanamayacağını buldu.
15 ila 18 aylık bebeklerin yaklaşık % 25’i, 21 ila 24 aylık bebeklerin yaklaşık% 70’ine kıyasla burunlarına ulaştı.
Lewis ve Brooks-Gunn çalışmasının yalnızca bebeklerin görsel öz farkındalığını gösterdiğine dikkat edilmelidir; Çocuklar aslında yaşamın bu erken aşamasında bile başka öz-farkındalık biçimlerine sahip olabilirler. Örneğin, araştırmacılar Lewis, Sullivan, Stanger ve Weiss, duyguların ifadesinin öz farkındalığın yanı sıra diğer insanlarla ilgili olarak kendisi hakkında düşünme yeteneğini de içerdiğini öne sürdüler.
Bilim adamları, beynin frontal lobda bulunan anterior singulat korteks adı verilen bir alanının, öz farkındalığın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını öne sürdüler. Araştırmalar, bu bölgenin kendini bilen yetişkinlerde aktive olduğunu göstermek için beyin görüntülemeyi de kullandı.
Lewis ve Brooks-Gunn deneyi, anterior singulat korteksteki iğsi hücrelerin hızlı büyümesiyle çakışan bir yaş olan 18 aylık çocuklarda öz farkındalığın ortaya çıkmaya başladığını göstermektedir.
Bununla birlikte, bir çalışma, bir hastanın, insula ve anterior singulat korteks de dahil olmak üzere beynin bölgelerine büyük hasar vermesine rağmen öz farkındalığını koruduğunu buldu.
Bu, bu beyin bölgelerinin öz farkındalığın çoğu yönü için gerekli olmadığını ve farkındalığın bunun yerine beyin ağları arasındaki dağıtılmış etkileşimlerden kaynaklanabileceğini göstermektedir.
Öz farkındalık düzeyleri
Peki çocuklar kendilerinin ayrı varlıklar olarak tam olarak nasıl farkına varırlar? Gelişim psikoloğu Philippe Rochat tarafından tanıtılan önemli bir öz farkındalık teorisi, beş öz farkındalık seviyesi olduğunu öne sürüyor. Çocuklar doğumdan yaklaşık 4 veya 5 yaşına kadar aşağıdaki aşamalardan geçerler:
Farklılaşma: Çocuk kendi yansımasını tanımaya başlar. Yansımalarına bakmanın farklı veya özel bir yanı olduğunu keşfedebilirler.
Durum: Çocuk kendi yansımasını, varlığını ve hareketlerini onu çevreleyen şeyden ayrı olarak tanımaya başlar.
Özdeşleşme: Bu, çocuğun aynada kendi yansıması olduğunu tam olarak bildiği aşamadır. Biliyorlar: «Bu benim.»
Kalıcılık: Tam bir benlik duygusuna sahiptirler ve görünümleri değişse bile kendilerini fotoğraflarda veya videolarda tanımlayabilirler.
Öz farkındalık: Çocuk kendisi hakkında üçüncü şahıs bakış açısına sahiptir; başkalarının onları belirli bir şekilde algıladığını fark ederler. Bu, gurur veya utanç gibi duygulara neden olabilir.
Öz farkındalık türleri
Psikologlar genellikle öz farkındalığı iki farklı türe ayırır: kamusal ve özel.
Halkın öz farkındalığı
Bu tür, insanlar başkalarına nasıl göründüklerinin bilincinde olduklarında ortaya çıkar. Halkın öz farkındalığı genellikle insanların spot ışığında olduğu durumlarda ortaya çıkar.
Bu tür bir öz farkındalık genellikle insanları sosyal normlara uymaya zorlar. İzlendiğimizin ve yargılandığımızın farkında olduğumuzda, genellikle sosyal olarak kabul edilebilir ve arzu edilen bir şekilde davranmaya çalışırız.
Sosyal öz bilinç, insanların başkaları tarafından nasıl algılandıkları konusunda depresif, endişeli veya endişeli hale geldikleri yargılama kaygısına da yol açabilir.
Halkın öz farkındalığına örnekler
Büyük bir sunum yaptığınızda işyerinde halkın öz farkındalığını deneyimleyebilirsiniz. Bunu bir grup arkadaşınıza bir hikâye anlatarak da deneyimleyebilirsiniz.
Özel öz farkındalık
Bu tür, insanlar kendilerinin belirli yönlerinin farkına vardıklarında ortaya çıkar, ancak yalnızca özel bir şekilde. Örneğin, aynada yüzünüzü görmek bir tür özel öz farkındalıktır.
Özel öz farkındalık örnekleri
Önemli bir sınava çalışmayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde midenizde batma hissi veya sevdiğiniz birini gördüğünüzde kalbinizde çırpınma hissi de özel öz farkındalık örnekleridir.
Sunum-güven-ve-etkililik İndir
Rol yapma: ETİK KARARLAR VERME
Öz yeterlilik – egzersiz: https://wordwall.net/pl/resource/56962863
Öz yeterlilik videosu: https://www.youtube.com/watch?v=xF60mBAkjcc
Öz farkındalık – egzersiz: https://wordwall.net/pl/resource/56961188
Öz farkındalık – Video: https://www.youtube.com/watch?v=WmxZS4Cl5Mk
MALZEMELER Öz farkındalık:
https://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=how-selfaware-are-you
https://myquestionlife.com/test-samopowiedzdomości/
https://wordmint.com/public_puzzles/30199
MALZEMELER öz yeterlik:
https://quizlet.com/104292964/teoria-samoskuteNOŚCI-flash-cards/
excelatlife.com/questionnaires/self-efficacy.htm
https://positivepsychology.com/self-efficacy-scales/
KİTAPLARBandura, a.: Öz yeterlik: kontrol egzersizi . Commons, M. L. ve Richards, F. a.: « Öz farkındalık: Doğası ve gelişimi «. Schunk, D. H. ve Zimmerman, B. J.: «Öz Yeterliliğin Gücü: Öğretme ve Öğrenme için Çıkarımlar.» Schwarzer, R.: « Öz yeterlik: eylemler üzerindeki düşüncelerin kontrolü ». Goleman, D.: » Duygusal zeka: neden IQ’dan daha önemli olabilir? Conklin, T.D. ve Lunenburg, F.C.: « Özyönetim ve Liderlik Gelişimi «.
WEB SİTESİNE BAĞLANTILAR
Girişimci .
Harvard Business Review – Liderlik ve İnsan Yönetimi .
Stanford Sosyal İnovasyon İncelemesi .
Forbes Liderliği .
ve Tic. A.Ş. Liderliği .
TED Konuşmaları – Liderlik .
MIT Sloan Yönetim İncelemesi – Liderlik .
Harvard Business School – Liderlik ve Değerler .
İş Haberleri Günlük – Liderlik .