The project

Okuldan profesyonel hayata geçiş, hayatın en zorlu anlarından biridir. Gerçek rekabetçi ve öngörülemeyen iş piyasası, gençlerin nitelikli olmasını, aynı zamanda çağdaş ve gelecekteki toplumsal sorunlara uyum sağlayabilmesini gerektirir. Bugün, Avrupa Birliği’nde çalışanların yaklaşık %40’ı atipik bir işte (tam zamanlı olmayan, açık uçlu bir sözleşmeyle çalışmıyor) veya serbest çalışıyor.

Konsorsiyum, proje faaliyetlerini doğrudan çırakların/MEÖ öğrencilerinin ve gelecekteki işverenlerinin ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için ülkelerindeki Mesleki Eğitim ve Öğretim sağlayıcıları ve işverenler arasında kısa bir araştırma yürütmüştür. Araştırma sonucunda şunların farkına varılmıştır:

  • MEÖ sağlayıcılarının, yumuşak/geniş çapraz becerilere yönelik artan talep de dahil olmak üzere, işgücü piyasasının beklentilerine daha duyarlı olmaları gerektiği.
  • Sürdürülebilir bir şekilde kaynakların daha az kullanılmasıyla yeni bir çalışma vizyonunu teşvik eden çapraz becerilerin geliştirilmesine ayrılmış genel materyal eksikliği.
  • MEÖ öğretmenlerinin öğrencilere iklim değişikliği, sürdürülebilirlik veya döngüsel ekonomi yaklaşımını öğretmek için zamanları veya yeterlilikleri olmadığı.

Mesleki ve teknik eğitim, bireylere ekonominin hedefleri ve iş dünyasının talepleri doğrultusunda meslekleri için gerekli beceri, yetenek ve yetkinlikleri kazandırmalıdır. Projenin ayırt edici bir özelliği, MEÖ ÖĞRENCİLERİNE sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve girişimcilikle bağlantılı diğer temel bilgiler hakkında yeterli bilgi sunarak, özellikle meslekleriyle bağlantılı güncel sorunlara çözüm bulma yeteneklerini artırmaya odaklanmasıdır.

Bu nedenle projenin amaçları:

  • Öğrencilerin hazırlığını artırmak için MEÖ EĞİTİMCİLERİNİN ihtiyaç duyduğu gerçek işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu çapraz, girişimci ve yeşil becerileri harmanlayan net, kapsamlı bir beceri çerçevesi oluşturmak.
  • Mesleki gelişim programı tasarlamak ve MEÖ EĞİTİMCİLERİNİN, mesleki eğitim öğrencilerini seçilen yeterlilikleri geliştirmelerini destekleme ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik hazırlıklarını geliştirmek için test etmek.
  • OER tarafından oluşturulan CE-E VET kütüphanesini ve MEÖ eğitimcilerinin MEÖ öğrencilerinde istihdam edilebilirlik becerilerini geliştirmek için kullanabilecekleri kullanıma hazır materyalleri oluşturmak.

Proje, MEÖ sistemini yenilik yapmaya ve daha sürdürülebilir ve iklim değişikliğine dayanıklı işgücüne doğru ilerlemeye teşvik etmek için tabandan bir girişim sunuyor. AB’nin daha az gelişmiş bölgelerinden (RO, PL, TR), Portekiz’den 1 HEI(yükseköğretim), beceri geliştirme ve istihdam edilebilirlik konusunda uzmanlaşmış 1 İtalyan STK’si ve 3 Mesleki Eğitim ve Öğretim okulunun ve 1 işletmenin katılımı ortak sorunları çözmek için pratik çözümler sunma yolunda iyi bir başlangıçtır.

Halen eğitim veya öğretimde olan gençler, serbest mesleğin gelecekteki kariyerleri olarak uygun olup olmadığına karar vermek için gerekli bilgi, deneyim veya becerileri henüz edinmemişlerdir. Ekonomi, iş planlaması, finansal yönetim vb. üzerine odaklanan düzenli girişimcilik kurslarının yanı sıra, bu gençlerin çapraz becerilerini geliştirmeleri, yaratıcılığı, yenilikçiliği, takım halinde çalışma becerisini veya iletişim becerilerini geliştirmeleri çok önemlidir. Özellikle Türkiye’de veya koordinatör okulda olduğu gibi kırılgan alt yapıya sahip öğrenciler için bu proje gereklidir. Bu projeye katılarak, ortaklar onlara kendilerini geliştirmeleri ve başarılı olmaları için yeni bir fırsat sunacaktır.